Friday, 6 January 2012

Daddy I Love U !!!!!!

APA YANG ANDA TIDAK TAHU TENTANG SEORG AYAH..
NI AQ BAGI TAU...


Assalamualaikum everybody... ok this post... aq petik dri blog seseorg.. aq rse menarik n letak this post at my blog... xthu kenapa..trgerak hati nk ltk post ni kat blog aq.. harap korang bce n fhm btul2..WHAT THIS ENTRIS WANT TO TELL YOU ?? TENTANG SESEORG YG BERGELAR AYAH... ;)
Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?
Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?
Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak “sudah diberitahu! jgn minum ais!”.Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??
Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata “tidak boleh!”..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga.
Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya…Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..
Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi..tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga..
Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia..
Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa “Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya”..
Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

* mungkin ramai yang tidak kisah akan kasih sayang seorang ayah ataupun redhanya… saat kita exam, adakah kita akan meminta ayah mendoakan kita. kebanyakannya akan meminta doa seorang ibu.
* sedalam dalam hati ayah, ada perasaan mahu melakukan yang terbaik untuk ahli keluarganya...
* answer me, siapa lelaki terbaik yang pernah hidup dalam hidup kalian? Yang sanggup berkorban duit, sanggup melukakan dirinya untuk kalian…?

*ingtlah setitik peluh ayah itu ialah dimana dptnye sumber pndpatan untuk kte sekeluarga mkan & minum..
*Akhir sekali ,aku pesan kat korang semua sejahat mana pun ayah kte, seburuk mana pun ayah kte,semarah mana pun ayah kita.. dia masih ayah kandung kita dan jikalau tiada seorg ayah didunia ini,maka tiada la kita didunia ini....
Aku sertakan video yg aku petik  di youtube....yg bertajuk -PERIHAL BAPA-  from vlogger tersohor tempatan -MAT LUTFI-


aq bce post ni..tiba-tiba air mata aku jatuh.. harap korang epy dgn post yg aq buatkan... n ingtlah kasih ibu membawa ke syurga,kasih ayah tiada bndingannye.... :’(

Wednesday, 4 January 2012

HAAAAPPPYYYY  NEW  YEEEAAARRRR !!!~DAIRY OF DUDE~!!!
Wake up from sleep dh msuk thun 2012...oi..cptnye~!!! it’s means i’m 16 years old.. Aq dh semakin tua~!!! Arg~!!! Hu3.... (tkut tua) ;) org ckp...klau semakin mningkat umur kte...smkin matang la seseorg... (amin...) tpi aq dh mtg ape.. ahaha.... xla.. sesetgh kwn aq.. ckp aq still prngai like children.. hak3.. biasela kdg2 je la... bknye sokmo... ;) !!
Tpi...prginye 2011..ase sdih plak.. hu3... 2011..bnyk kenangan like... kne denda,kne ngepek,couple, excident,psl tu,psl ni... hhaaa.. bnyk la lau nk diceritakan.. so biarkan semua tu jdi kenangan abadi  buat aq..bak kata org cerdik pndai... berlalunye setiap thun..Adakah dh ckup amal ibadat untk menempuh hari perhitngan nnti??? So that my answer... swear i said... bgi aq..amal ibadat aq still lagi xckup.. tpi.. WALLAHUALAM...  akanku prtingkatkn lgi amal ibadatku..amin~~~
Tpi bkn that topics aq nk kgsikn dgn kau,!!~Dairy Of Dude~!!... bermulanya thun 2012..means musim cuti sekolah pom dh the end n to all stdent back to schooll... tpi.. skolah thun ni bermula dgn agk suram bgi aq.. cz beberapa kwn aq akan berpidh ke SEKOLAH TEKNIK,MRSM.. sdih la gk nk brpish.. tpi nk buat cmnekann..dieorg dh plih jln untuk their future...prend aq yg mmg dh btul2 cnfrim!! Nk pndh, MUHD ZAKWAN n AIMAN HAIQAL both of them is my close friend...

Si kecik
Si gergasi

    
Hahaaaa...srry glrkan krg mcm tu.. hu3.. tpi mmg btul kn?? Hu3.. kidim jee.... aq pom nk ckp tenz a lord of the ring la... krg create event sebelum krg nk pindh... g KB MALL... enjoy2,mkn2,lepak2,main bowling,usyar pompaun..tpi hmpeh.. satu pom xdpt.. hahaaaa...

 ~bez prosperity nih~ ;)

berat hati aku nk brpisah ngan krg...  mybe krg tgok aq haaaapppyy an ble nk lps kn krg?? Tpi... Inside of my heart... trlalu sdih.. cz mmg senang nk cri prend yg brgelak tawa.. tpi ssh nk cri prend yg satu kepala,one head,sme2 sdih.. like krg la...

Pesanan dri aku.. jge prngai dtmpt org.. take care,, n abadikan mke aq yg hensem2 ni.. dlm hati krg~!!!

~for my prend excpt MUHD ZAKWAN N AIMAN HAIQAL... iaitu aiman fitri,izzat,alang,mirul,nurin,athirah n lain2 lgi.. srrry.. lau dlm post ni xde cte psl krg.... hu3... ;)
       

Saturday, 24 December 2011

ReSuLt ~!!!!!

Assalamualaikum !!~Dairy Of Dude~!!...  22.12.2011... ari ni.. aq sedikit muram.. tarikh yg dmaksdkan tu.. actually trikh kluarnye result PMR for candidates 2011.. emmmm... entahla npe... result yg aq terima sebenarnye melepasi target ..... tpi.. ble je aq bagi result tu kat family... aq ase... result yg aq berikan x membanggakan.... sdgkan family aq bangga n tersenyum dgn pncapaian aq.... emmm... eh~!! Lpe nak bgtau result aq...aq juz  get ‘5A’ jee....dri awl thun lagi aq dh tulis kat table stduy aq.... aq tulis  ‘8A  IMPOSSIBLE  n  5A POSSIBLE ... Alhamdulillah... aq dpt gk ape yg aq ckp possible tu... hu3... walaupun family aq tersenyum  n  ckp tahniah,congrat,sykur... tpi bgi aq result yg aq berikan kat mereka  xmncpai  thp pegorbanan mereka kat anak dia ni( saya la tu !)... aq pom xthu mcmmne perasaan my family dgn result aq... walaupom nmpak haaaappyy...tpi hati manusia ni sentiasa berubah... aq thu 5A~~ UhG !! .. tpi aq dh usaha !! ...  my mum said : nnti SPM lbih kn lgi usaha....result PMR dh cntik...!! tpi usaha lbih lgi cz exam form 5 akan membawa hala tuju masa depan angah...’ nk terkeluar air mata ble dgr my mum said like that... yg menambahkn lagi kekecawaan aq... peluang untuk ke MRSM.. juz angan-angan... mybe aq akan stay kat same school... mybe rezeki aq xde lagi.. selama dua hari aq dlm keadaan kesdihan... ahkirnye aq terima hakikat... yg result aq juz 5A’.. n aq terima dgn redha... perjuangan aq xberakhir  disini..semoga dpnjgnkan umur for my mum n dad n hope u will look your’s son succeed~!!!  for my mum n dad... anak mu ini sesangat meminta maaf.. jikalau result yg terima xmembanggakan umi n abah.... by the way, aq ucapkan congrat to all PMR candidates 2011 yg succeed tu...  !!~Dairy Of Dude~!! advice- azan veto pengelola blog ni, don’t be sad.. u like a spogebob,u must always happy ;) !! –


Aq bersykur ngan result aq ni.. walaupom 5A..Alhamdulillah.. J

Tuesday, 20 December 2011

I Want To Be A Kids Again ~!!!!!!!!

Anangsaeyo !!~Dairy Of Dude~!!.. amacam kau?? Ramai  x yg terjah kau??? i hope ramai la... hu3... aq runsing ni.. 3 hari lagi.. result PMR for candidates 2011 akan keluar.. aq harap result aq membnggakan... Amin......~!!
tpi ari ni bkn nk cte psl result yg xlme lgi akan keluar...
ari ni aq nk cte psl...
I WANT TO BE A KIDS AGAIN~!!! But rigth now i was 15 years old for 2011..



Arg...~!!!  tpi nk buat mcm mne kan.. sejak dri azali lagi TUHAN dh aturkan hidup didunia ini mmg umur semakin meningkat... msti krg trtanya-tanyakan npe aq nk jdi  KIDS   blik~!! Okeh.... jdi seorg kanak-kanak ni bez...!! always happy,xde time nak couple,xde perasaan nk ngorat2,xde tanggungjwb... n bnyaaaakkk lagi.... lgipom aq ingt lagi time aq budak2 dulu... terbitnye matahari... hinggala terbenam matahari...aq n geng  always playing....hahhaaa... time budak-budak dlu.. xde pom perasaan letih cz tu la slalu je main... time aq budak-budak dlu.. aq sempat main guli,main sorok-sorok,berperang gne pistol kayu yg dreka sendri,tngkap ikan kat sungai/paya, lastik burung ... bnyaakk lagi la~!! Mybe bgi korang smua permainan yg aq main tu... smuanye x bergunakan?? But i’m swear... aq rindu smua aktiviti tu...Tpi skrg smua tu dh xde... n i think spe yg jdi kids mse kni  yg kian maju n bertambah maju. Aq rse budak-budak skrg  xdpt smua pengalaman sebagaimana aq dpt...  ape permainan budak-budak skrg???  Facebook, blog,youtube snooker,bowling, fixie... aq thu.. ade permainan zaman skrg  yg mnyihatkan tpi klau dbndingkan ngan pengalamn aq... permainan yg aq main lagi bez... okeh mybe korang said.. this owner blog pom main internet gk kan.. yes.. mmg aq main permainan zaman skrg... bowling,snooker n smua tuh...becoz skrg dh bertambah maju... so manusia pom makin maju... sme la mcm aq.. aq pom xnak dtngglkan arus permodenan ni.. hu3...  
Aq nak blik zaman kanak-kanak dulu... !!! tpi nak buat macam mne kan... TUHAN mmg dh aturkan segalanya sejak azali lgi...klaulah aq bleh lakuakn seperti mne lagu AX’L tjuknye “ANDAI DAPAT KU UNDURKAN PUTARAN DUNIA”...aq nk putarkan putaran bumi ... biar zaman kanak-kanak aq,dlu dpt aq rasai lagi.....hahahahaa.. tpi smua tu dh jdi nostalgia bgi aq.. biarlah aq sematkan didlm ingatanku.. skrg ni zaman untk  aq stduy cz thun dpn aq akan berumur  16 thun means form4 so bermulanye mse dpnku...  ~!!! K la... smpai disini sja dpt aq coretkan....... daaaaaa~!!!!

Thursday, 1 December 2011

Gara-Gara Exam Aku Jadi Begini~~~

Wassup !!~Dairy Of Dude~!!... apo khabar kamoooo?? rmai x yg terjah kau?? aku harap ramai~!! hu3.. okeh... semenjak dua menjak ni... aku rse plik la dgn dri sendiri...semuanye disebabkan EXAM KEMASUKAN ke MRSM.. hahahaha...yg pliknye aku dh jnji dgn dri sndri lps jee EXAM PMR... dh xnk pgg buku,pen,pensil.... tpi gara-gara exam ni.. aku terpaksa merelakan diri untuk mendekati nota,buku n pen... hu3... difikir-fikirkan blik ade jgak rse nk gelak... hakhahkhak....



gmbar diatas ni.. sempat di snap oleh aku.. menggunakan NIKON DSRL.. hahaha... aku tgk blik pic ni rse mcm xpercaye je sentuh nota, buku,tetibe je jdi mcm ni.. hahahaaa...tpi ALHAMDULILLAH... smua ilmu yg aku belajar slame ni still terpahat dlm hati n minda aku... hu3...aku harap result PMR cemerlang n dpt memasuki MRSM.. MRSM yg aq minta kat kmpungku iaitu MENENGAH RENDAH SAINS MARA TUMPAT,lgipom MRSM kat stu bru dibuka n because that lau mnta kat stu... sekolah bru buka mesti sekolah nk kan pelajar kn?? hu3... harap result cemerlang n dpt memenuhi hasrat kedua ibubapa ku yg tersayang... !!~ADIOS~!!


Friday, 18 November 2011

Al-Fatihah Untuk Atukku...... :'(

hye3 DAIRY OF DUDE~!!!! lme aq xmngupdate kau~!!! perg~!! penuh ngan habuk n sarang labah2 la kau ni DAIRY~!! adoi~!! srry ek DAIRY~! lme x on kau~!! aq buzy skang ni... dlam kebusyian ade cerita yg xmenarik untuk didgrkan... okeh ari ni akan ku kongsikan cerita :'( ~!!!

Pada 4.10.2011 trikh keramat bgi aq n juga tarikh yg menyedihkan untuk aq~!! trikh keramat bgi aq tu because trikh masa depan aq iaitu trikh bermulanya EXAM PMR~!! tpi bkn itu yg aq ingin kongsikan... tpi yg aq ingin kongsikan ialah cerita psl trkh yg menyedihkan... WAN ZIN WAN YUSUF..iaitu atukku tlh kembali ke RAHMATULLAH... nk ckp sdih ade la gk... cz dlm hidup aq ni.. xpernah sekali pom aq dpt kasih syg drpd seseorg yg bergelar 'ATUK'... aq xprnah dpt kasih syg drpd seorg atuk tu.. ade la ssb privatenye... 'biarlah ia mnjadi rahsia'.. semasa pengebumian atuk.. aq xdpt berada bersama.. cz pgi tu aq mmduduki exam... sdih ase nye.... tpi aq ase,aq dh bersama die semasa die dlm keadaan tenat... aq bersyukur gk cz sebelum atuk pergi aq smpat jgak jge die... emm... ALHAMDULILLAH... atuk selamat dikebumikan... dn aq berharap... atuk tenang dsana dan berada didlm golongan org-org yg beriman...... amin~~ 
                                                 
 Picture ni diambil semasa aq n family menziarahi kubur atuk.....

Monday, 24 October 2011

KiSaH KaMi SeMaSa MeNgIkUti KeM 1MuRiD 1SuKaN At SuDaRA BeAcH ReSoRt

Assalamualikum blog~!! ari ni aq nk citer dlam blog aq nih psl kem 1MURID 1SUKAN...yg kami ikuti pada 18-20 OKTOBER 2011...kem ni dsertai skolah2 yg berada dibawah PPD KOTA BAHRU... hu3.. bnyk kenagan semasa duk kt sne... = = ' cmne nk start ek.. 'blur aq jdinye...' emmm... okeh~!! cmni mulenye..

pada 3hari seblum kem ni mula.. aq n prend dpggil oleh PK KO.. kmi berempat ni kamcing ngan PK KO..  cz tu la PK KO pggil kmi,kami dsruh unutk mngikuti kem ni... kem ni free je... smua PDD tgungg...kami berempat pom deal la nk g kem ni..kem free spe yg xnk..hu3.... okeh.. biar aq explain.. mybe korang nk thu kan spe kawan aq tu.. yg aq mean's 4org.. aq bgi nme FB dieorg.. lau nk add.. add je.. kmi freindly~!! ;) prend aq terdiri drpd AIMAN VETO,IZZAT RAIN N ZAKWAN(zakwan xde FB,srry~!!)yg mewakili SMK PUTERI...~!!

-Hari pertama-
pgi tuh.. kami dsuruh untk ke sekolah dlu, n brtolak ke STADIUM MUHAMMAD KE-1V pde pkul 12.30 tgh hari... semasa kt sne.. ramai bdak skolah lain.. hu3..kami semua tggu bas dtg,3buah bas yg dperuntukkan untuk kem ni... dlm pkul 2.00 kami bertolak ke SUDARA BEACH RESORT.. kami naik bas yg last skali smpai.. so the meaning nye.. kami la yg bertolak lwat skali.. selang beberapa jam kemuadian,kmi smpai ke destinasi..perg~!! tmpt nih.. Okla~~~..hu3. .. sesampai je kat sne.,...kmi check in....n msuk ke bilik kami iaitu biik yg bernombor 170...msuk je dlam blik tu.. dh ade pnghuni,,,pnghuni nye.. bdak SEKOLAH DEWAN BETA.. kami berslmmn n tnye nme msing2...nme mereka  ialah ALIF,SYAZWAN,NIZAMN,ILHAM alhamdulilah..dieorg smua bdak junior yg mna trdiri drpd form2.. hu3.. kmi senior(form3).. lps siap2 mndi n smpan brg...kmi smua dsruh untuk ke dewan yg dsediakan...msuk je dlm tuh.. sejuk~~! n rmai yg mngikuti kem ni...seramai 172 plajar....hu3.. lps tu, kami berkenalan ngan FECI n dberitahu peratura2nye... hu3... dlm pkul 6.30 kmi dlpskan untuk dinner n siap2 untuk solat maghrib,isyak..siap je solat kmi siap untuk ke program pertama iaitu membahagikan kumpulan... aq duduk lam kumpulam 5  n jdi ketua... adoi~!! ketua??hahaa... lwk3... time bahagi kumpulan tu... bercampaur ngan skolah lain~~time ni la a berkenalan ngan seseorg... korang bce la lau nk thu spe....hu3.. k smbung blik...time ni kmi kena present logo.. hu3... lukisan yg kami buat tu ok la.. hu3.. mse present tuh student SMK PUTERI buat la spotim2.. so kespotiman kami du.. alhamdulilah... semua student lain HAPPY.. so.. time kat sne.. smua org knl la ngan student puteri... perg~!! famous jp.. hu3...aktiviti ni abis pkul 11... n kmi back to room... smpai je kat room kmi.. kmi dpt information bahawa ade dua org student lain yg join sebilik ngan kmi.. so kmi pom trima je la.. hu3.. dua student tu nme die AMIR n IRHAM..



ok..ni pic first time kami tidur dsana.. hu3...kmi msuk je lam blik.. bknnye tdur pom. kmi smua tdur lewat..biasela duduk ngan kwn2 kan.. jdi x ingt untuk tidur..hu3.. btul x ape yg aq ckp??

-Hari kedua- 
kami bgun pkul 6.00 n siap untuk solat subuh berjemaah kat surau yg berdekatan.... lps tu, kmi bersarapan pgi.. perg~!! sajin breakfast die bez~!! tmbh2 lgi ade pncuci mulut iaitu pisang.. kah3.. ok.. citer pisang nih...setiap seorg mesti ade beberapa pisang dlm poket  n smpan dlm blik... bleh nk katakan(mengepa) hu3....



         lps je mkn kmi bergmbr jp.. ni la geng2 bilik 170 




next activities is warming up... emm... kem sukan kan.. msti ade warming up ni... hu3.. so kami semua kne fikirkan stu warming up n kne present kt semua...em.. kumpulan aq biase je wt... tpi team aq bleh gk pujian drpd FECI.. FECI ckp stu warming up yg bagus.. hu3.. epy ase nye... ok... lps je aktiviti ni abis.. kami siap2 untuk prepare to go for solat zohor... lps tuh.. mki  lunch ple.. hu3...bez mknan kt sne... kami semua tmbh.. biasela mknan free...xleh mmbazir.. hu3... ape2 pom.. ke aktiviti yg selanjutnye.. dlm bnyk2 aktiviti.. aktiviti ni yg berpeluh.. slma ni..smau aktiviti biase je.. hahaa.. ni aktiviti for we try a game.. aktiviti ni.. aq xleh nk explain bnyk la.. xingt.. srry.. tpi pic aq time badminton ade.. emmm.. ok.. ni die...



hahhaa... so smpai ke ptg kami main game.. n pkul 5.30 ptg FECI bgi kmi rehat... lps tuh.. kami siap2.. for solat maghrib... aktiviti mlm juz dgr ceramah je.. ceramah for sukan... aq dul dlm dewan tu.. smpai trtdur.. ltih la katakan... tpi.. nk tdur pom xsenang.. cz nye.. FECI dtg n duduk ditepi aq...so aq buat2 menulis...maybe FECI dh mark aq kot.. smpai dduk tepi aq nih..hu3..  ok ni pic nye..



hahahaaa...sian aq.. nk tdur pom xbleh... :'( ... habis je ceramah ni.. kmi smua blik ke room masing2.. so ni mlm laz kteorg duk kt stu.. so kmi smua wt perangai yg sumax2 skit.. hu3.. so ni pic2 nye...




gmbr atas tuh.. izzat.. lau korang tgok btul2... pic die tuh.. mcm HUSSEIN~~~ lm cte HANTU KAK LIMAH....btul x.. kah3.. lwk aq tgok pic tu... yg gmbr bwah tuh.. kami bergmbr dkt ngan pokok.. pokok tu aq beri gelaran.. pokok bonzai..kahkahakah.. pokok bonzai~!! hu3.. so selang je beberapa minit... abis berpusu2 msuk lam blik..cz nye.. FECI dtg spotcheck.. hu3...abis semua buat tipu2 tdur.. hu3... pndai x kteorg?? hu3....


-Hari Terakhir-
Emm.. pgi kan.. mcm biase la.. org lain semua ke surau untuk solat subuh.. tpi  kami.. geng bilik 170.. still tdur... duduk lam blik ag.. pkul 6.00 bru bgun... kahakah.. jahil btul ase.. org lain pergi solat.. kami semua tdur.. hu3.. tpi.. kteorg still solat subuh.. tpi yg bezanye.. org lain..solat d surau.. kmi solat dlm bilik.. hu3....lps tu kmi bgun untuk breakfast.. breakfast yg trakhir buat kami smua....hu3.. so kami mkn bnyk3.... lps mkn tuh....kmi ke pantai jp.. take some picture...this is the picture that we took...





pic aq xde kat sni..cz time ni aq duk tmpat lain...lps je bergmbr pntai... kmi blik ke room n tkr bju yg dtaja.. colour 'PINK'..kemas bju nih.. so this is laz pic yg kmi amik....

hu3.. kmi semua lompat keriangan... hu3.. so..siap je tkar baju semua... kmi ke dewan untuk upacara penutup.... okeh.. smpai dsini sje yg aq mmpu kongsikan lam DAIRI OF DUDE... ape2pom... cter ni n kenangan ni.. akan aq abadi kan dlm hidup aq... n insyallah.. kte buat reunion k...aq harap korang smau dtg tau~!! okeh... PEACE YOW~!!!